El próximo sábado 15 de febrero las Rutas Ciudadanas de Valencia ofrecen a sus viajeros un completo y estimulante recorrido por variadas propuestas alternativas culturales, sociales, ecológicas, educativas y solidarias ubicadas en el Centro Histórico de la capital. Una bocanada de aire fresco ante la profundización de las medidas regresivas de los gobiernos Populares y sectores más reaccionarios.

15.02

El Colectivo periodístico “Xarxa Urbana” presenta en ésta ocasión un mosaico de iniciativas, que van desde la Economía del Bien Común que prepara su primer encuentro estatal en Valencia, pasando por la Red Sostenible y Creativa y sus nudos, la Coordinadora de ONGs de Desarrollo, las múltiples iniciativas del CCC Octubre y su llibrería Tres i Quatre, una innovadora Escoleta Infantil, la larga experiencia de Carme Teatre y las Salas Alternativas, hasta otras de índole particular que rescatan el patrimonio cultural y arquitectónico, tales como las de la Casa-Obrador de la calle Mare Vella o la restauración del palacio renacentista del pintor Joan de Joanes.

Con esta Ruta se pretende reforzar la sinergia entre entidades y propuestas de toda procedencia lo cual permite vislumbrar los valores de una sociedad humana, social y ecológicamente más avanzada, dando a conocer sus actividades, ya que en ocasiones son poco o mal conocidas por la mayoría de la población.

La Ruta de la Valencia en Positivo parte a las 10h de la escalinata del Mercado Central y finaliza hacia las 14h en el Carme Teatre de la C/Gutemberg.

 

1.- 10h. Mercat Central, puerta principal. La Economía del Bien Común y su nodo en Valencia. La autogestión de los vendedores del mercado.

2.- Centre de Cultura Contemporània “Octubre”, la Llibrería 3 i 4, los repetidores de TV3 y Catalunya Ràdio y la rehabilitación del antiguo almacén “El Siglo” para el tejido asociativo y soberanista.

3.- Huerto City. Presentación de esta exitosa experiencia de agricultura ecológica llevada a cabo por el movimiento de “terrazas colectivas” y promovida por la Red Sostenible y Creativa.

4.- Coordinadora de ONG’s de Desarrollo. Local de Velluters, presentación de la coordinadora y explicación escándalos recientes de Cooperación y la postura de las entidades valencianas.

5.- Palacio Renacentista del pintor Joan de Joanes, rehabilitado recientemente para convertirse en Youth Hostel. Almuerzo opcional.

6.- Casa-Obrador. Taller de orfebrería, escultura y cerámica de origen medieval, situado junto a la muralla islámica.

7.- Escoleta Infantil del Carmen, iniciativa única en el centro histórico con huerto ecológico escolar y una pedagogía innovadora.

8.- Carme Teatre. Antigua fábrica del XIX restaurada para la sede del teatro del mismo nombre y que forma parte de la Red de Salas Alternativas.

Inscripciones abiertas: e-mail despilfarrovalencia@gmail.com

Móvil o whatsapp 695 59 44 89 y 680 25 98 63

Más información : rutadespilfarrovalencia.wordpress.com

RUTA VALENCIA EN POSITIVO, SE HARÁ DE NUEVO EL SÁBADO 27 DE ABRILvlc+ 27.04

Ante la numerosa demanda de los ciudadanos por participar en la nueva Ruta de Valencia en Positivo, el próximo sábado 27 de abril la realizaremos nuevamente, e incluiremos nuevos proyectos y propuestas, que por falta de espacio no formaron  parte de la pasada  Ruta del sábado 20 de abril.
Desde las Rutas Ciudadanas agradecemos vuestra acogida e interés, y os invitamos a inscribiros para la segunda edición de  la Ruta Valencia en Positivo.
Móvil:   695 59 44 89   o   por e-mail:   despilfarrovalencia@mail.com (dejando nombre y teléfono de contacto).

Punto de encuentro y hora de salida: Escaleras de la puerta principal del Mercado Central a las 10 h.

Color Elefante – Art Project.

Has sentit parlar de l’Economía del Bé Comú?, o del Moviment Transició? Coneixes les noves propostes de “moneda social” que es preparen a València? Has pogut visitar els nous centres de propostes socials, culturals i lúdiques que permeten compartir experiències innovadores a xiquets, pares i no-socis? Què en saps del “Trueque 2.0” i el consum col.laboratiu? Estaríes interessat/da en un Curs d’Economía Domestica? Saps quin café-biblioteca amb multiples activitats queda més a prop de casa teua? Vols formar part d’un dels projectes col.lectius d’Horts Urbans per al teu consum o per intercanviar productes i serveis?…

València, per fí, es sobreposa a l’herència negra dels dos decenis d’arrasament i decadència social i cultural, mostra les seues iniciatives més capdavanteres, les dels ciutadans i les associacions que busquen alternatives vàlides a la gran estafa/crisi i als efectes de la mateixa que hipotequen el nostre futur i les generacions pervindre.

Fes el tour de la “Ruta de la València en Positiu” amb nosaltres i podràs conèixer i fins i tot contagiar-te d’aquest nou optimisme que ja es respira a molts racons de la ciutat del Túria. Plena’t d’energía positiva i tria els proyectes i iniciatives que voldràs conèixer amb més detall després de fer aquesta Ruta.

Inscripcions obertas:  695 59 44 89

despilfarrovalencia@gmail.com

Més informació

rutadespilfarrovalencia.wordpress.com


1

Dissabte que ve 11 de maig, després del gran acolliment ciutadà i mediàtica de la “Ruta de la València en Positiu”, tindrà una nova edició de la mateixa amb nombrosos locals i experiències dutes a terme de forma autònoma per grups o associacions dels diferents barris de la ciutat. Moltes d’elles són desconegudes per a la majoria de nosaltres a causa de la falta de difusió de les seues realitats, la descoordinació entre experiències a València i en ocasions, per la curta però intensa i prometedora trajectòria que moltes d’elles han tingut. Les nostres Rutes Ciutadanes tenen el propòsit d’apropar a la ciutadania aquests nous vivers de la societat del futur, la que ha de superar col·lectivament els grans dèficits del model que ara, acceleradament, s’enfonsa.

Itinerari “Ruta de la València en Positiu” del dissabte 11 de maig

Ciutat Vella

1.- Punt de partida a les 10h des del Mercat Central. Posterior visita al Centre Cultural Octubre on s’explicarà tant el funcionament i objectius d’aquest original i imprescindible centre multidisciplinar, com els plantejaments de l’Economia del Ben Comú i la seua activitat al País Valencià.

2.- El Magatzem dels Llibres Solidaris serà el nostre següent punt de la Ruta, on les emprenedores d’aquesta innovadora iniciativa de caràcter social i cultural ens explicaran els seus propòsits i expectatives.

3.- Hort City, amb la presentació d’aquesta reeixida explotació per part del moviment de “terrasses col·lectives” i la Xarxa Sostenible i Creativa, d’un hort ecològic en ple barri de Velluters.

4.- Centre Excursionista de València, on coneixerem la falta de suport de les administracions públiques valencianes a la conservació d’edificis rehabilitats com el del Convent del segle XVII que ocupa aquesta veterana entitat així com a les nombroses activitats que vénen desenvolupant des de fa més de 65 anys.

Benimaclet

5.- C.S.O. l’Horta, que disposa d’un centre social autogestionat en una alquería i més de 50 horts conreats en règim d’ocupació que funcionen de forma assembleària i amb creixent demanda ciutadana.
6.- L’Assemblea de Veïns de Benimaclet /Colla de Dimonis, entitat amb vocació lúdica i combativa, provinent del moviment veïnal assembleari de principis dels 90 i que ha mantingut viva la cultura popular propagant les colles de dimonis per tot el territori.
7.- Centre Instructiu Musical (CIM) de Benimaclet, un centre cultural i escola de música amb més de 600 socis i que actualment organitza una bona part de la dinamització del barri en sinergia amb la resta d’iniciatives i associacions presents en el mateix.
8.- KAF CAFÈ, Cafeteria literària amb múltiples activitats lligades amb la poesia, la música, les trobades socials i amb accés a una biblioteca de consulta gratuïta que la diferència d’altres locals amb venda de llibres. Esmorzar voluntari. Explicació de la iniciativa del local i d’altres referents al barri i l’economia social.

Cabanyal

9.- Projecte MATRAZ, nou Centre Cultural de promoció de la creativitat, els drets humans i la diversitat que desenvolupa la seua labor en un dinàmic carrer del Grau on comparteix sinergies amb altres locals.

10.- Radio Malva, ràdio lliure situada als locals de l’Ateneu Llibertari del Cabanyal que desenvolupa una important labor de difusió del pensament divergent i antiautoritari des de fa més de 12 anys.

11.- AMALUR, Cooperativa Integral Valenciana, experiència singular que actualment compta amb diversos locals a València i que pretén la transformació cultural, política i econòmica mitjançant l’autogestió de les seues activitats i la implantació d’una nova moneda social, l’Amal.

12.- L’Escola del Cabanyal, centre cultural alternatiu que programa tallers, música en directe, teatre, cinema, xerrades, exposicions i performances per a gent del barri i de la resta de la urbs.

13.- Salvem el Cabanyal, explicació sobre la lluita  de més d’una dècada d’aquest  col.lectiu que   defensa el seu  barri front al projecte de l’Ayuntament. Asistirem a la explicació de les Jornades  XV  Cabanyal Portes Obertes que s’inicia aquest  cap de setmana.

Inscripcions obertas:

Telèfon mòbil 695 59 44 89     e-mail:   despilfarrovalencia@gmail.com (deixa el teu nom i telèfon de contacte)

Huerto City, un singular huerto en una terraza del barrio de El Caármen. Foto de Alicia Medina.
Huerto City, un espacio espacial en una terraza del barrio de El Cármen. Foto de Alicia Medina.

Dissabte que ve 11 de maig, després del gran acolliment ciutadà i mediàtica de la “Ruta de la València en Positiu”, tindrà una nova edició de la mateixa amb nombrosos locals i experiències dutes a terme de forma autònoma per grups o associacions dels diferents barris de la ciutat. Moltes d’elles són desconegudes per a la majoria de nosaltres a causa de la falta de difusió de les seues realitats, la descoordinació entre experiències a València i en ocasions, per la curta però intensa i prometedora trajectòria que moltes d’elles han tingut. Les nostres Rutes Ciutadanes tenen el propòsit d’apropar a la ciutadania aquests nous vivers de la societat del futur, la que ha de superar col·lectivament els grans dèficits del model que ara, acceleradament, s’enfonsa.

Itinerari “Ruta de la València en Positiu” del dissabte 11 de maig

Ciutat Vella

1.- Punt de partida a les 10h des del Mercat Central. Posterior visita al Centre Cultural Octubre on s’explicarà tant el funcionament i objectius d’aquest original i imprescindible centre multidisciplinar, com els plantejaments de l’Economia del Ben Comú i la seua activitat al País Valencià.

2.- El Magatzem dels Llibres Solidaris serà el nostre següent punt de la Ruta, on les emprenedores d’aquesta innovadora iniciativa de caràcter social i cultural ens explicaran els seus propòsits i expectatives.

3.- Hort City, amb la presentació d’aquesta reeixida explotació per part del moviment de “terrasses col·lectives” i la Xarxa Sostenible i Creativa, d’un hort ecològic en ple barri de Velluters.

4.- Centre Excursionista de València, on coneixerem la falta de suport de les administracions públiques valencianes a la conservació d’edificis rehabilitats com el del Convent del segle XVII que ocupa aquesta veterana entitat així com a les nombroses activitats que vénen desenvolupant des de fa més de 65 anys.

Benimaclet

5.- C.S.O. l’Horta, que disposa d’un centre social autogestionat en una alquería i més de 50 horts conreats en règim d’ocupació que funcionen de forma assembleària i amb creixent demanda ciutadana.
6.- L’Assemblea de Veïns de Benimaclet /Colla de Dimonis, entitat amb vocació lúdica i combativa, provinent del moviment veïnal assembleari de principis dels 90 i que ha mantingut viva la cultura popular propagant les colles de dimonis per tot el territori.
7.- Centre Instructiu Musical (CIM) de Benimaclet, un centre cultural i escola de música amb més de 600 socis i que actualment organitza una bona part de la dinamització del barri en sinergia amb la resta d’iniciatives i associacions presents en el mateix.
8.- KAF CAFÈ, Cafeteria literària amb múltiples activitats lligades amb la poesia, la música, les trobades socials i amb accés a una biblioteca de consulta gratuïta que la diferència d’altres locals amb venda de llibres. Esmorzar voluntari. Explicació de la iniciativa del local i d’altres referents al barri i l’economia social.

Cabanyal

9.- Projecte MATRAZ, nou Centre Cultural de promoció de la creativitat, els drets humans i la diversitat que desenvolupa la seua labor en un dinàmic carrer del Grau on comparteix sinergies amb altres locals.

10.- Radio Malva, ràdio lliure situada als locals de l’Ateneu Llibertari del Cabanyal que desenvolupa una important labor de difusió del pensament divergent i antiautoritari des de fa més de 12 anys.

11.- AMALUR, Cooperativa Integral Valenciana, experiència singular que actualment compta amb diversos locals a València i que pretén la transformació cultural, política i econòmica mitjançant l’autogestió de les seues activitats i la implantació d’una nova moneda social, l’Amal.

12.- L’Escola del Cabanyal, centre cultural alternatiu que programa tallers, música en directe, teatre, cinema, xerrades, exposicions i performances per a gent del barri i de la resta de la urbs.

13.- Salvem el Cabanyal, explicació sobre la lluita  de més d’una dècada d’aquest  col.lectiu que   defensa el seu  barri front al projecte de l’Ayuntament. Asistirem a la explicació de les Jornades  XV  Cabanyal Portes Obertes que s’inicia aquest  cap de setmana.

Inscripcions obertas:

Telèfon mòbil 695 59 44 89     e-mail:   despilfarrovalencia@gmail.com (deixa el teu nom i telèfon de contacte)

En medio de la crisis, surgen nuevas propuestas.  
Próximamente iniciaremos la Ruta Valencia en Positivo.

RDV. Abril 3 de 2013. La llamada crisis/estafa que padece la inmensa mayoría de la población española desde hace más de cuatro años ha supuesto un verdadero tsunami en la sociedad valenciana.  El proceso de liquidación del reducido Estado del Bienestar conseguido tras el periodo de la Transición democrática española, ha sido más intenso en la Comunitat Valenciana con el reciente alineamiento de las tres administraciones públicas en manos de un partido neoconservador que ha utilizado elrodillo de su mayoría absoluta para aplicar su programa neoliberal de máximos, poniendo a la ciudadanía en situación de rehén de sus experimentos y creando una atmósfera de shock colectivo.

Frente a este estado de cosas, desde hace tan sólo un año, las Rutas Ciudadanas de Valencia y  en concreto la “Ruta del Despilfarro”, han venido denunciando bajo el eslogan de “Ni silencio, ni complicidad” tanto los orígenes del problema, es decir la generalización de la corrupción entre las élites del poder político, económico y financiero, como las consecuencias, ya sea el saqueo de las finanzas públicas, las privatizaciones de servicios públicos, los recortes y la falta de inversión, además de la desprotección y abandono del patrimonio cultural o el definitivo aumento de la pobreza y sus secuelas de marginalización, ruptura de la cohesión social, recurso a la emigración y estallido de la rabia y la frustración acumuladas.

Sin embargo, al margen de las crecientes  y numerosas protestas que dichas agresiones han supuesto, hay una Valencia que no se ha conformado con salir a la calle o esperar la inexorable caída de los responsables políticos de la estafa y el saqueo.

Existe una “Valencia en Positivo” en la cual se entrecruzan, como en una tupida y resistente malla, ciudadanos diversos que buscan alternativas al desempleo y a la falta de apoyos financieros públicos o privados a sus proyectos, hasta grupos de activistas y de entidades sociales y vecinales.

Todos, han logrado poner en marcha iniciativas solidarias dotadas de una nueva escala de valores, basados en la economía del bien común, el apoyo mutuo y muy diversos modelos de trabajo colectivo, resultando en su conjunto, una verdadera alternativa al modelo capitalista actualmente insostenible y abocado al colapso.

Es la ciudadanía, sus actores, arquitectos, médicos, profesores, labradores, artesanos, comerciantes, estudiantes, desempleados, artistas, dependientes.., quienes desde los barrios y en buena medida a través redes solidarias virtuales y reales la que recorre toda la ciudad y su entorno de l’Horta. Poco a poco están levantando un modelo radicalmente diferente de entender el estilo y la calidad de vida, tan denostado por quienes pusieron lastimosamente a Valencia en el mapa de la vergüenza internacional.

Sus propuestas y alternativas que, en muchas ocasiones, cuentan con una fuerte carga de horizonte utópico, frente a la suicida “realidad” a que se nos aboca día a día, resultan ser la mejor salida para aunar esfuerzos en el camino de superar la actual parálisis de nuestra desorientada sociedad.

Por ello, tras un periodo de puesta en marcha de múltiples Rutas Ciudadanas de denuncia  pública de la impunidad de quienes nos gobiernan para sus intereses, las redes clientelares y las élites sociales que los apoyan, con el advenimiento de una segunda Primavera Valenciana, hemos puesto en marcha la “Ruta de Valencia en Positivo” en donde todos estos nuevos valores y propuestas emergentes se puedan visualizar y experimentar, interactuando con sus promotores y recogiendo un poco de esa pócima mágica que nos permita coger fuerza y optimismo para construir una nueva y esperanzadora realidad.

Deixa un comentari