30/09/2013

La “Ruta pel Medi Ambient” visita punts negres i experiències ciutadanes positives per València, l’Horta Nord i el Parc Natural de la Calderona”

collage 5.10.20013 Dissabte pròxim 5 d’octubre el Col·lectiu periodístic i ciutadà “Xarxa Urbana” oferirà als seus viatgers i mitjans de comunicació la nova “Ruta en defensa del Medi Ambient”, combinant la visualització i denúncia de greus actuacions institucionals i empresarials que han deteriorat l’entorn natural de València , el seu litoral i L’Horta, al costat de la visita d’iniciatives ciutadanes i ecologístes per a la recuperació mediambiental i el desenvolupament sostenible. D’aquesta forma al costat de passejos agradables per la Marjal i Estanys d’Almenara per contemplar la seua flora i fauna protegida i la seua bellesa paisatgística de la mà d’ Acció Ecologista-Agró, o per les diferents espècies botàniques de la Calderona de la mà de l’activista i biòleg Carles Arnal, es coneixeran també actuacions de les autoritats Populars durant els seus 23 anys de govern, com l’expropiació forçosa i expulsió violenta dels 300 habitants de la Punta per a una suposada ampliació del Port que mai es va necessitar ni encetar, i que serà explicada a la ciutadania pels propis afectats. La “Ruta pel Medi Ambient” amb ocasió del 15 aniversari de l’adhesió de l’Ajuntament de València a l’anomenada Agenda 21 realitzarà un repàs per diferents punts negres i temàtiques que es contraposen a la suposada “sostenibilitat ambiental” de la qual presumeixen els dirigents conservadors (aplicació Llei de Costes, protecció de l’horta, tractament residus, mobilitat urbana, zones verdes, consum energètic, etc), alertant a l’opinió pública valenciana sobre el greu risc d’implementació d’un nou model de Privatització dels usos i gestió dels Parcs Naturals del nostre entorn, els primers passos del qual han estat la desprotecció i degradació progressiva dels mateixos, al costat de les retallades del 70% de les plantilles dels treballadors i tècnics que els mantenien (La Calderona, L’Albufera, etc). Altres experiències “en positiu” ens acompanyaran, com la visita a l’Alquería del conegut agricultor ecològic Vicent Martí, en la qual ens explicarà la seua experiència en la difusió d’un model d’agricultura tradicional i natural a l’Horta Nord, o la proposta d’un grup d’arquitectes socials per a la creació d’un Càmping Ecològic urbà en la partida de Dalt(Campanar).

Les Rutes Ciutadanes de València han posat en marxa una nova Ruta amb un format inusual, compartint una jornada completa amb gent molt diversa en el Bus i coneguent al llarg del dia llocs i paratges de València i el seu litoral, l’Horta Nord i el Parc Natural de La Calderona.  La “Ruta en Defensa del Medi Ambient” , de la mà de coneguts ecologistes, excursionistes, biòlegs i treballadors relacionats amb la natura, vol mostrar a la ciutadanía les claus fonamentals per a comprendre el model d’insostenibilitat  ambiental de la ciutat de València, del seu ecosistema de l’Horta i dels Parcs Naturals que suponen els principals pulmons i zones recreatives més pròximes. L’itinerari que s’inicia a les 10h a les portes del Jardí Botànic, important símbol de la lluita pels drets mediambientals de la ciutadanía, combina propostes en Positiu dutes a terme per entitats ecologistes, agricultors integrals i associacions veinals, amb el coneiximent i la denúncia dels punts més negres de les politiques públiques Populars que han trencat l’equilibri de la ciutat i el seu preciat entorn natural i hipotequen el futur de les properes generacions.

ITINERARI

1.- (10h) Eixida des de la façana del Jardí Botànic C/ Quart. Presentació de la nova Ruta. 2.- BioParc. Projecte de Camping ecològic a la partida de Dalt (El Pouet) 3.- Sociópolis.  De “ciudad futurista” a paradigma de la fallida política de vivenda social i de la substitució de l’horta protegida per macro-projectes amb “misatge ambientalista”. 4.- Depuradora d’EMARSA. El gran negoci de les “aigues negres”valencianes. 5.- La Punta, recordatori d’una lluita exemplar per la terra, la cultura i les arrels, i l’explicació de les consequències d’una expropiació violenta i institucional que ara es reconeix com a innecesària. Presentació del llibre “Matàren el verd”, novela basada als fets de La Punta. 6.- Antiga Platja de Natzaret. Explicació sobre la desaparició d’aquesta platja per causa de l’ampliació del Port de València ara fa quasi 30 anys i de les greus consequències mediambientals de les construccions portuàries i recreatives sobre el litoral. L’HORTA NORD 7.- La Patacona. Exemple d’incompliment de la Llei de Costes. Efectes nova Llei. 8.- Alboraia Les sèquies i la seua contaminació. 9.- Almàssera/Alboraia. Visita dels horts d’Agricultura Ecològica de l’agricultor Vicent Martí. Explicació dels projectes d’infraestructures públiques que amenacen l’horta protegida. 10.- La “Marjal del Moro”, un exemple valuós de recuperació del territori per una iniciativa ciudadana I ecologista. PARC NATURAL DE LA SERRA CALDERONA 11.- Mirador de PortaCoeli, menjar de la Ruta. Descans. 12.- Passeig explicatiu sobre la botànica de la zona per un biòleg especialista.. 12.- Tour per la Calderona. Visita a diferents punts del Parc de la mà de coneguts excursionistes, ecologistes, ex-treballadors mediambientals i representants municipals per tal d’explicar les principals amenaçes que afecten al mateix (desmantellament equips manteniment i vigilancia del Parc, tancament zones recreatives i albergs, reforestacions inadequades, manca de dotacions i personal brigades contraincendis, presió urbanística, etc.) Retorn  al  punt de partida.a les 19 h. INSCRIPCIò OBERTA: Móvil 695 59 44 89 e-mail:  despilfarrovalencia@gmail.com Places  limitades.

29/09/2013

“Ruta en Defensa del Medi Ambient” se inaugura este sábado 5 de octubre

El nuevo modelo de Privatización de los usos y gestión de los Parques Naturales  pone en grave riesgo un patrimonio común que hay que preservar. Foto Xarxa Urbana.

El nuevo modelo de Privatización de los usos y gestión de los Parques Naturales pone en grave riesgo un patrimonio común que hay que preservar. Foto Xarxa Urbana.

La “Ruta en Defensa del Medio Ambiente” visita puntos negros y experiencias ciudadanas positivas en Valencia, l’Horta Nord y el Parque Natural de La Calderona

RDV. Septiembre 29 de 2013. El próximo sábado 5 de octubre el Colectivo periodístico y ciudadano “Xarxa Urbana” ofrecerá a sus viajeros y a los medios de comunicación la nueva “Ruta en Defensa del Medi Ambient”, combinando la visualización y la denuncia de graves actuaciones institucionales y empresariales que han deteriorado el entorno natural de Valencia, su litoral y l’Horta, junto a la visita de iniciativas ciudadanas y ecologistas para la recuperación medioambiental y el desarrollo sostenible.

De esta forma, junto a paseos agradables por la Marjal y Estanys d’Almenara para contemplar su flora y fauna protegida y su belleza paisajística de la mano de Acció Ecologista-Agró, o por las distintas especies botánicas de La Calderona con el activista y biólogo Carles Arnal, se conocerán también actuaciones de las autoridades del Partido Popular durante sus 23 años de gobierno.

Al respecto, se recordará la expropiación forzosa y la expulsión violenta de los 300 habitantes de La Punta para una supuesta ampliación del Puerto que nunca se necesitó ni inició, y que será explicada a la ciudadanía por los propios afectados.

La “Ruta en Defensa del Medio Ambiente” con ocasión del 15 aniversario de la adhesión del Ayuntamiento de Valencia a la llamada Agenda 21 realizará un repaso por distintos puntos negros y temáticas que se contraponen a la supuesta “sostenibilidad ambiental” de la que presumen los dirigentes conservadores  como la aplicación de la  Ley de Costas, la protección de la huerta, el tratamiento de residuos, la movilidad urbana, las zonas verdes o el consumo energético, entre otras.

En esta oportunidad, los gestores de la Ruta, alertarán a la opinión pública valenciana sobre el grave riesgo de implementación de un nuevo modelo de Privatización de los usos y gestión de los Parques Naturales de nuestro entorno, cuyos primeros pasos han sido la desprotección y degradación progresiva de los mismos, junto a los recortes del 70% de las plantillas de los trabajadores y técnicos que los mantenían  como en La Calderona o en La Albufera.

Cabe anotar que también se visitarán experiencias “en positivo”, como la Alquería del conocido agricultor ecológico, Vicent Martí,  cuya experiencia destaca por la difusión de un modelo de agricultura tradicional y natural en l’Horta Nord, o también,  la propuesta de un grupo de arquitectos sociales para la creación de un Camping Ecológico urbano en la partida de Dalt en Campanar.

El nuevo modelo de Privatización de los usos y gestión de los Parques Naturales  pone en grave riesgo un patrimonio común que hay que preservar. Foto Xarxa Urbana.
El nuevo modelo de Privatización de los usos y gestión de los Parques Naturales pone en grave riesgo un patrimonio común que hay que preservar. Foto Xarxa Urbana.

La “Ruta en Defensa del Medio Ambiente” visita puntos negros y experiencias ciudadanas positivas en Valencia, l’Horta Nord y el Parque Natural de La Calderona

RDV. Septiembre 29 de 2013. El próximo sábado 5 de octubre el Colectivo periodístico y ciudadano “Xarxa Urbana” ofrecerá a sus viajeros y a los medios de comunicación la nueva “Ruta en Defensa del Medi Ambient”, combinando la visualización y la denuncia de graves actuaciones institucionales y empresariales que han deteriorado el entorno natural de Valencia, su litoral y l’Horta, junto a la visita de iniciativas ciudadanas y ecologistas para la recuperación medioambiental y el desarrollo sostenible.

De esta forma, junto a paseos agradables por la Marjal y Estanys d’Almenara para contemplar su flora y fauna protegida y su belleza paisajística de la mano de Acció Ecologista-Agró, o por las distintas especies botánicas de La Calderona con el activista y biólogo Carles Arnal, se conocerán también actuaciones de las autoridades del Partido Popular durante sus 23 años de gobierno.

Al respecto, se recordará la expropiación forzosa y la expulsión violenta de los 300 habitantes de La Punta para una supuesta ampliación del Puerto que nunca se necesitó ni inició, y que será explicada a la ciudadanía por los propios afectados.

La “Ruta en Defensa del Medio Ambiente” con ocasión del 15 aniversario de la adhesión del Ayuntamiento de Valencia a la llamada Agenda 21 realizará un repaso por distintos puntos negros y temáticas que se contraponen a la supuesta “sostenibilidad ambiental” de la que presumen los dirigentes conservadores  como la aplicación de la  Ley de Costas, la protección de la huerta, el tratamiento de residuos, la movilidad urbana, las zonas verdes o el consumo energético, entre otras.

En esta oportunidad, los gestores de la Ruta, alertarán a la opinión pública valenciana sobre el grave riesgo de implementación de un nuevo modelo de Privatización de los usos y gestión de los Parques Naturales de nuestro entorno, cuyos primeros pasos han sido la desprotección y degradación progresiva de los mismos, junto a los recortes del 70% de las plantillas de los trabajadores y técnicos que los mantenían  como en La Calderona o en La Albufera.

Cabe anotar que también se visitarán experiencias “en positivo”, como la Alquería del conocido agricultor ecológico, Vicent Martí,  cuya experiencia destaca por la difusión de un modelo de agricultura tradicional y natural en l’Horta Nord, o también,  la propuesta de un grupo de arquitectos sociales para la creación de un Camping Ecológico urbano en la partida de Dalt en Campanar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s